Voeding

Eczeem

Eczeem is een huidaandoening waarbij de huid ontstekingen vertoont.Eczeem is een huidaandoening waarbij de huid ontstekingen vertoont.De huid is vaak rood, schilferig, droog en sterk jeukend (hoeft niet).Ook bulten, scheurtjes en blaasjes kunnen ontstaan bij eczeem. In ernstige gevallen kan de huid flink gaan ontsteken en opzwellen waardoor de huid, die zeer pijnlijk is, ook een belemmering kan vormen voor het functioneren in het dagelijkse leven.

De meest voorkomende vormen zijn:

 1. Beroepseczeem
 2. Constitutioneel eczeem
 3. Contacteczeem (allergisch en niet-allergisch)
 4. Handeczeem
 5. Zonlichteczeem
 6. Schimmels

Eczeem en voeding

Er komen tegenwoordig steeds meer voedselintoleranties en voedselallergieën voor waarbij veel mensen eerst last van eczeem of een andere huiduitslag hebben. Toch worden deze klachten vaak niet gekoppeld aan de relatie van een eczeemreactie en voeding.

Voedingsmiddelen die mogelijk eczeem kunnen veroorzaken:

 • Zuivelproducten (melk, kaas e.d.)
 • Eieren
 • Sojaproducten
 • Pinda’s en noten
 • Tarwe
 • Wortelen
 • Citrusvruchten, kiwi, ananas, aardbei
 • Paddenstoelen (champignons)
 • Varkensvlees en (plof) kippenvlees
 • Wijn en andere alcohol
 • Alle E-nummers (conserveermiddelen, kleur- en smaakstoffen)
 • Chemische zoetstoffen (bijv. aspartaam)
 • Nachtschadegroenten, granen en peulvruchten

Eczeem is en blijft een zeer lastige huidaandoening omdat er veel oorzaken kunnen zijn.Het komt voor dat voeding niet werkt en er een compleet ander oorzaak is.

De hoeveelheid stress, de darmconditie en de lever spelen meestal een rol in het geheel.Vaak kan eczeem ook een uiting zijn van psychische problemen of trauma’s die mensen hebben opgelopen en deze zoeken een uitweg via de huid.

Als onderstaande adviezen niet werken is een test noodzakelijk.

Advies bij eczeem

 1. Laat zoveel mogelijk allergenen weg uit de voeding.
 2. Eet gezond en laat witte bloemproducten. Suiker, varkensvlees, koffie en alle ongezonde dingen weg uit de voeding.
 3. Pas het beschadigde darmprotocol toe.
 4. Zorg dat je darmflora hersteld door een probioticakuur.
 5. Je kunt MSM en glucosamine inzetten om de darmflora te herstellen.
 6. Eet veel vezels in de vorm van groenten in zoveel mogelijk kleuren.
 7. Ook voor de antioxidanten zijn groenten en fruit noodzakelijk.
 8. Neem een hoge dosering omega-3 vetzuren en GLA (omge-6 soort). Dit werkt ontstekingsremmend, regelt de afgifte van histamine en hersteld de darmvliezen.Neem voor de GLA dagelijks 2 eetlepels hennepzaad. Omega-3 zit in vette vis, walnoten. Lijnzaadolie of walnootolie (walnootolie is voor mannen beter i.v.m. de fyto-oestrogenen in de lijnzaadolie). Let op: vis en walnoten kunnen een allergische reactie uitlokken!Olijfolie (koudgeperste, biologische) is ook heel belangrijk want hierin zitten polyfenolen, Q10 en chlorofyl, die heel goed tegen eczeem werken. (gebruiken in salades en evt. wokken. Bij sterke verhitting komen er schadelijke stoffen vrij!)
 9. Squaleen werkt goed tegen eczeem en is zeker bij heftige eczeem aan te raden om in te nemen. Het is verkrijgbaar in capsules maar zit ook in koudgeperste, biologische olijfolie, in rode palmolie en in olijven. Een hoge concentratie zit vooral in haaienleverolie.Squaleen heeft veel positieve effecten op de huid. Het stimuleert bovendien de darmflora en de darmen, is een sterke antioxidant, stimuleert de doorbloeding, hersteld de vochtbalans, verbetert de veerkracht en elasticiteit in de huid en verbetert de huidstructuur.
 10.  Eet regelmatig avocado. Deze werken super tegen eczeem en bevatten vitamine A, C, E en vitamine b complex. Avocado’s bevatten veel vetzuren, werken schimmelwerend en antibacterieel.
 11. Neem een masker van geprakte avocado met wat koudgeperste olijfolie. Dit werkt helend, verzachtend en herstellend op het eczeem.
 12. Neem extra zink via een supplement van ongeveer 25 milligram. Zink zit o.a. in haver, eieren, noten, pitten en in zuurdesemspeltbrood maar is lastig om op deze manier voldoende binnen te krijgen.
 13. Eet  ’s ochtends havermout met haver- of amandelmelk. Dit is een goede bron van vitamine B net zoals: avocado’s, groene bladgroente, ei en volkorenproducten.
 14. Drink veel water, zeker 1,5 liter per dag.
 15. Neem dagelijks chlorella. Dit werkt heel goed tegen eczeem, ontgift het lichaam, hersteld en versterkt de darmwanden en het verbetert de bloedsamenstelling. Dit doen groene bladgroenten ook. Eet hier veel van en neem ook eens tarwegrassap.
 16. Extra vitamine D is ook een absolute aanrader. Vooral in de maanden met de ‘R’.
 17. Drink extra thee met brandnetel, driekleurig viooltje en grote klis. Maar steeds een paar weken, neem dan weer andere thee. Begin met brandnetelthee: helpt tegen de jeuk, werkt zuiverend op het bloed en de lever. Dan de grote Klis: verwijdert gifstoffen uit lever en nieren, werkt antibacterieel en schimmelwerend. En dan het driekleurig viooltje: werkt huid zuiverend, antibacterieel en ontgift de nieren en de lever.

Openingstijden

MAANDAG TOT EN MET VRIJDAG
10:00 uur – 22:00 uur

 

AFSPRAAK
We werken uitsluitend op afspraak

Onze nieuwsbrief