De organen spreken

De nieren spreken

‘Als nier kom ik in twee delen en ik voel me als het ware een twee-eenheid.’

Elk van mijn twee delen ziet er uit als een soort boon van zo’n 10 – 12.5 cm lang en die liggen achter in je rug aan weerszijden van de wervelkolom.

Als functie hebben wij, nieren, tot doel je afvalstoffen uit te scheiden en dat doen we door je bloed te filtreren. Verder houden we in de gaten dat je zout- en vochtbalans in evenwicht blijft. En tel daarbij op dat we tussendoor ook nog wat regelen voor je hormoonspiegel. En tenslotte: weet je dat we erg belangrijk zijn voor je botstofwisseling?

En wat maakt dat wij, nieren, het moeilijk krijgen?

  • Als je niet genoeg drinkt. Nu, in de winter vinden wij warme dranken het lekkerst en gruwen van ijskoude, te zoete dranken. Het liefst hebben we gewoon lauwwarm water of kruidenthee. En niet teveel en niet te weinig alsjeblieft.
  • Kou! Wil je alsjeblieft zorgen dat ons gedeelte van de rug lekker warm ingepakt is? Het liefst hebben we ook dat je je voeten lekker inpakt en als je naar buiten gaat, er voor zorgt dat je hoofd ook heerlijk warm blijft, vooral de oren. Dan zorgen wij ervoor dat we ons uiterste best doen zodat je niet ziek wordt.
  • Stress. Weet je dat we eigenlijk heel erg van harmonie houden? Als je in een situatie bent terecht gekomen waar je bang voor bent of die je spannend vindt, ervaren wij dat eerlijk gezegd niet altijd als prettig. Letterlijk krimpen wij een beetje in elkaar. Soms is dat helemaal niet erg en vinden we dat ook wel leuk, maar als het te vaak voorkomt en te lang duurt hebben we wel langer de tijd nodig om weer op kracht te komen.
  • Harde geluiden. Vooral onverwacht. Daar krijgen we echt de schrik van en die gaat ons ‘niet in de koude kleren zitten’.
  • Wat nog even vermeld dient te worden, dat wij niet alleen werken in dit lichaam van jou. We werken zeer nauw samen met alle andere organen en hebben vooral een sterke band met de blaas en het skelet. Als zintuig zijn de oren voor ons heel belangrijk. Ze zijn een soort ingang en verbinding met de buitenwereld voor ons.

Onze kracht

Als wij goed in vorm zijn komt ons ware talent naar voren: je hebt moed, kracht, voelt je zelfverzekerd, veilig in jezelf en met en in de wereld om je heen. Op geestelijke niveau voel je dan een diep contact met je lichaam en weet je wat het nodig heeft.

En tenslotte: ons element is water‘. Tot zover de nieren zelf aan het woord.

Hoe merk je wanneer de nieren uit balans zijn?

  • Je voelt je moe, hebt het vaker koud en last van koude voeten
  • Lage rugpijn of kou in dit gedeelte van de rug
  • Oorproblemen
  • Als je vraagt naar je belangrijkste emotie, zal er vaak angst, voorzichtigheid, bangheid worden genoemd.
  • Bij vrouwen in de menopauze kan er sprake zijn van osteoporose
  • Plasproblemen en te donkere urine (die mogelijk een sterke geur heeft).
  • Je kan schrikachtig overkomen.

Natuurlijk zijn er nog talloze andere klachten mogelijk.

Tips om je nieren weer in balans te brengen

Wat doe je er aan?

  1. Ja: meer naar buiten! Je weet intussen wel dat zonlicht ervoor zorgt dat in onze huid vitamine D wordt aangemaakt. In de nieren wordt deze vitamine D omgezet in een werkzame vorm. Vitamine D bevordert de opname van calcium uit de darm en de verwerking van calcium in de botten. Vitamine D is daarom belangrijk voor sterke botten (osteoporose!).
  2. Als er traumatische ervaringen zijn geweest (waardoor de schrik in de nieren is gaan zitten) kun je het acupunctuurpunt Nier 1 masseren, onderaan op de voetzool, en de schrik weer ‘uit de nieren halen’.
  3. Luister naar helende muziek. De oren zijn voor de nieren de verbinding naar de buitenwereld. Herrie dreigt het grootste milieuprobleem voor de gezondheid te worden en dat mensen ziek worden van herrie. Je kunt dit omdraaien en met harmonieuze klanken en de helende werking van muziek. Met harmonieuze muziekklanken raken we de nieren en voeden ze zo. En wat is er mooier en gemakkelijker als (zelfhulp)therapie dan luisteren naar harmonieuze muziek!
    De kleur-klank CD’s van Peter Mandel zijn hier speciaal voor gemaakt, als helende muziekklanken.
    Je kunt er ook eens over lezen in het boekje: ‘Hör dich Frei’ of ‘Free yourself with sound’. Hierin wordt o.a. beschreven hoe modern hersenonderzoek laat zien, dat wij zeer gevoelig zijn voor geluid. Hard geluid of slechte muziek laat ons brein letterlijk ‘huiveren’. Door de juiste noten en tonen in te brengen ontstaat ontspanning. Op deze manier ondersteun je en bevorder je je welzijn. Niet alleen de nieren profiteren hiervan, maar het brein ook.
  4. Natuurlijk zorg je dat je genoeg drinkt. In dit koude jaargetijde is het beter om juist niet te veel te drinken maar wel lekker warm. Warme soep is nu ook beter dan een koude salade.
  5. Bij slaapproblemen: de Wilde-kruidenolie op de zones van de nieren insmeren. Dit laat tegelijkertijd de ‘schrik’ uit de nieren oplossen.