Voeding

Voeding als medicijn

In de meeste West-Europese landen is het niet toegestaan om geneeskrachtige of therapeutische eigenschappen toe te schrijven aan een voedingsmiddel of natuurproduct. Toch zijn veel kruiden en specerijen die gebruikt worden voor medicinale doeleinden ook terug te vinden in de traditionele keuken.

Gesneden gember in een roerbakschotel wordt beschouwd als voedsel en stukjes gember met andere kruiden in een thee als medicijn. Knoflook staat bekend als smaakmaker maar ook als medicijn tegen hoge bloeddruk, verkoudheden en slijmontstekingen.

Onze voedingsgewoonten zijn de laatste jaren drastisch veranderd, Voeding is niet meer strikt seizoensgebonden waardoor het evenwicht wordt verstoord. Bovendien wordt het voedsel verarmd en gemanipuleerd en het is allemaal light en mager wat de klok slaat. Halfvolle, magere melk heeft een waterige structuur, om deze opnieuw romig te maken gaat men er geoxideerd cholesterolpoeder aan toevoegen?

We zijn steeds verder van de natuur af komen staan met als gevolg meer ziektes en versleten lichaamsdelen. Steeds meer onderzoek wijst in de richting van de kunstmatig gefabriceerde voeding die een groot deel van ons dagelijks voedingspatroon beheerst.

Er zijn een aantal basisregels waaraan voeding moet voldoen om ons lichaam goed te kunnen laten functioneren.Er zijn een aantal basisregels waaraan voeding moet voldoen om ons lichaam goed te kunnen laten functioneren.Het is vaak raadzamer van eetgewoonte te veranderen dan medicijnen te nemen of in therapie te gaan. Ziektes te voorkomen is relatief eenvoudig als je over de juiste kennis beschikt.

Tegenwoordig koop je in plaats van pure producten pakjes in de winkel waar een plaatje op staat dat niets met de inhoud te maken heeft. De voedingsindustrie heeft er smaken aan toegevoegd, bestanddelen uit gehaald, en je hoeft er nauwelijks meer op te kauwen. We weten soms niet wat erin zit en waar het vandaan komt.

Er zijn een aantal belangrijke tips die we in acht zouden moeten nemen voordat we inkopen gaan doen:

  1. Verse voedingswaren staan langs de wanden in de meeste supermarkten, bewerkte voedingsmiddelen domineren het midden van de winkels;
  2. Kies voor verse producten, koop bij de boeren of bij landwinkels of op de markt of eet uit eigen moestuin;
  3. Kies voor producten in de natuurlijke vormen in plaats van gesneden voorverpakte pakketjes; 
  4. Herken de ingrediënten van de voedingswaren en koop echt eten, koop geen pizza’s met nepkaas en herken de aardappel in de chips, de vis in de vissticks en het vlees in de paté;
  5. Koop geen voeding waarvan suiker of een andere zoetstof tot de drie belangrijkste ingrediënten behoren;
  6. Vermijd producten met veel ingrediënten, hoe ingewikkelder lijst van ingrediënten en de benamingen van de producten, hoe slechter het eten.
  7. Vermijd smaakversterkers, vooral die stoffen die onze natuurlijke verzadigingsmechanisme in onze hersenen in de war brengen, zij geven een signaal af om maar door te blijven eten;
  8. Kies zoveel mogelijk plantaardige producten, alles wat groeit aan bomen en struiken met de wortels in de grond.

Openingstijden

MAANDAG TOT EN MET VRIJDAG
10:00 uur – 22:00 uur

 

AFSPRAAK
We werken uitsluitend op afspraak

Onze nieuwsbrief