De organen spreken

De blaas spreekt

‘In directe verbinding met de nieren verzamel ik het uitgefilterde ‘water’.

Onderin je buik ben ik een soort flexibele, rekbare zak. Wanneer ik vol raak en er veel water (urine) in zit, geef ik een seintje naar boven zodat je weet dat het tijd wordt een plek te zoeken waar je je even kunt terugtrekken en mij kunt laten leeglopen. Ik hou er niet zo van als je dit te lang uitstelt, maar als het moet kan ik het soms aardig lang volhouden.

Het heeft niet zoveel zin om van tevoren alvast mij leeg laat lopen, want dan gelooft de signaalontvanger in je hoofd mijn echte signalen niet meer op den duur.

Verder dien je te weten dat ik heerlijk beschermd ben door het bekken. Ik lig daar eigenlijk gewoon lekker te liggen.

Net als mijn collega’s van de waterhuishouding, de nieren, heb ik ook een aantal dingen die mij het leven lastig maken.

 • Niet genoeg drinken. Dat betekent nl. dat het water dat ik opvang, te donker van kleur wordt, te lang blijft staan (want ik raak ook niet vol en hoef geen signalen naar boven te sturen). Vergeet niet dat het ‘water’ niet alleen maar schoon water is! Er zitten allerlei afvalstoffen in, waar ik normaliter heel goed tegen kan, maar niet als ik niet de kans krijg het goed door te laten spoelen en weg te laten lopen.
 • Kou! Ook kan ik heel sterk reageren op kou van buiten. Vooral de onderrug en onderbuik, als die te koud worden, raak ik van slag.
 • Ik heb zo’n diepe band met de nieren, dat als die in de stress schieten, ik daar ook mee te maken krijg. Bij sommigen van jullie werkt de signaalfunctie naar boven niet meer goed en krijg je steeds signalen dat je mij moet legen, terwijl ik nog niet echt vol ben. Of, erger nog, ik raak de controle over de uitgang kwijt…. Dat wil ik je echt niet aandoen.
 • Wat ik nog even wil melden is: de meridiaan, die mij van energie voorziet, is de langste in het lichaam! De meridiaan begint in de binnenste ooghoeken en loopt dan via de achterkant van het hoofd langs de wervelkolom naar beneden (aan beide kanten en ook nog vertakt) en dan ook nog eens helemaal langs de achterkant van de benen om in de kleine teen te eindigen. Door deze meridiaan heb ik contact met al die onderdelen van het lichaam en ook weer, net als mijn collega’s de nieren, met het skelet.

Weet je dat een scheefstand van het bekken, mij behoorlijk kan beperken in mijn functioneren? Als ik niet zo goed functioneer, is dat misschien wel een oorzaak.

Mijn kracht

 • Als ik goed in vorm ben, beleef je je emoties en gevoelens en kun je ze ook delen met mensen (zonder in de emotionele reactie te gaan). Net als bij de nieren voel je je krachtig, zelfverzekerd en veilig in jezelf en met en in de wereld om je heen. Ik kan je helpen goed je grenzen aan te geven.Op geestelijk niveau voel je een diep contact met je lichaam en weet je wat het nodig heeft.

En tenslotte: ook mijn element is water‘.
Tot zover de blaas zelf aan het woord.

Hoe weet je wanneer de blaas uit balans is?

 • Plasproblemen
 • Blaasontstekingen (is de meest voorkomende aandoening van de blaas).
 • Mogelijk last met thema’s als ‘grenzen aangeven’, leven met schuldgevoelens van onbekende oorzaak.
 • ‘Pissed off’ zijn, d.w.z. geïrriteerd of boos zijn
 • Stijfheid
 • Gevoel vast te zitten

Krijg je blaas terug in balans

Wat doe je er aan?

 1. Oranje is de kleur van het tweede chakra en dit kan helpen de kracht en moed te geven die nodig is, zonder al te serieus te worden. Oranje is ook de kleur van plezier maken namelijk.Maak eens gebruik van kleur in ondergoed, bovengoed, sjaaltjes, sieraden en experimenteer ermee.
 2. Bekken oefeningen gaan doen. Wie weet heb je er wat aan om bijvoorbeeld een cursus buikdansen te gaan doen of hoela hoepen. Heling is het gevoel van Heel-zijn en genieten geeft dat gevoel. Dat is goed voor de gezondheid en tegelijkertijd hoeft ook niet alles perfect te zijn, als er maar plezier is en genieten. En helemaal mooi als die samen kunnen gaan: dan kunnen we op een leuke manier onszelf helen.
 3. Ook stretching oefeningen zijn goed, om juist de hele blaasmeridiaan te harmoniseren en het gevoel van stijfheid aan te pakken.
 4. Met de Wilde-kruidenolie Relax kun je de achterkant van het bekken insmeren.
 5. Heb je een lichtset, dan kun je deze zone op de onderrug ook instralen met rood (geeft kracht). Is er een blaasontsteking of is dit gebied gezwollen, dan kun je gerust deze zone met de olie insmeren en gebruik dan de kleur groen.
 6. Omdat de blaas zo’n directe band heeft met de nieren, zijn de tips voor de ook van belang.

Met deze tips zorg je voor een gezond werkende blaas. Je ervaart de wereld om je heen in vrijheid en met vitaliteit en levenslust, zonder schuldgevoel en genietend van het leven, van jezelf en anderen.