De organen spreken

Licht op de alvleesklier

De organen maag en milt gingen mij reeds voor. En nu mag ik, alvleesklier, als derde van dit trio Aarde-element organen, wat vertellen.

Ook ik lig midden in je buik, behoorlijk verscholen achter de maag, een beetje aan de linkerkant van de bovenbuik.
Als functie maak ik een sap aan, wel 1½ liter per dag. En dat sap is, net als je speeksel, nodig om je eten te helpen verteren. Sommigen noemen mij de buikspeekselklier.

Eigenlijk heb ik twee functies:

  • een uitwendig afscheiding, waar dat sap voor nodig is. Daarin zitten allerlei spijsverteringsenzymen. En je begrijpt: ik ben daarmee heel belangrijk voor je gehele spijsvertering.
  • een inwendige afscheiding, en daarmee maak ik deel uit van het endocriene systeem en produceer ik hormonen. Deze hormonen geef ik af aan je bloed.

De meeste mensen horen pas van mij als er iets mis is met de suikerhuishouding in hun lichaam. In het ergste geval is dat dan diabetes.
Maar er kan veel meer mis gaan omdat ik met verschillende van je buikorganen samenwerk. Zo werk ik samen met je lever en galblaas voor de vetvertering en met de dunne darm voor koolhydraatvertering. Mocht ik niet goed functioneren, dan heeft dat ook gevolgen voor je darmwerking. Ook speel ik een rol bij de afbraak van afvalstoffen.

Binnen de TCM sta ik voor het Aarde-element.

Op het geestelijke niveau zou je kunnen spreken van het rationele bewustzijn, het ‘denken’, wat ook inhoudt: differentiatie: het vermogen om het goede en kwade van elkaar te kunnen onderscheiden.

Op het emotionele niveau, als dat onderscheiden niet meer goed werkt, ontstaan: zorgen maken over jezelf of anderen of over de toekomst; het piekeren, het analyseren, je bijt je ergens in vast, projecteert, gaat alles abstract beschouwen, hebt een gebrekkig gevoel van eigenwaarde.

Op het lichamelijke niveau uiten de klachten zich eerst als bijv. buikpijn, vooral aan de linkerkant in het lichaam, ter hoogte van de maag, maar erachter. Ook klachten van de wervelkolom en dan ter hoogte van de onderste ribben. Soms treden er veranderingen op in de bloedsuikerspiegel. Sommige mensen krijgen last van overgeven, misselijkheid, obstipatie, opgeblazen gevoel, winderigheid. Of zij gaan alles zwaar en moeilijk vinden, ook het gevoel een zwaar hoofd te hebben. Soms leidt dit ook tot overgewicht.

Binnen de TCM hoort er bij elk element een weefsel. Voor het Aarde-element is dat het bindweefsel. Bindweefsel is het communicatiemedium tussen de cellen. Vooral klachten aan pezen, banden en kapsels kunnen het gevolg zijn van storingen in het functioneren van mij als alvleesklier.

Elk element heeft ook een voorkeurssmaak zoals dat heet, en dat is voor mij de smaak zoet!
Ik ben dol op zoet! En zoals je weet, is het bevorderend voor me dat je af en toe iets zoets eet. En daar gaat het vaak helemaal mis….

Als laatste wil ik noemen dat ik dol ben op de kleuren: geel, oranje en aarde-rood.

En wat verzwakt mij nu? Het sterkste is het ontbreken van liefde en liefdevolle aandacht voor je zelf. Ter compensatie gaan mensen vaak teveel eten en dan ook nog het verkeerde: teveel zoet. Een beetje vind ik heerlijk, daar geniet ik van, maar de hoeveelheden die ik soms te verwerken krijg, zijn niet goed voor me.

En wat helpt mij nu het meest? Juist ja: liefdevolle aandacht voor jezelf! Hoe meer je geniet van de natuurlijke zoetheid van het leven, hoe beter dat is voor me.

8 tips om de functie van de alvleesklier te bevorderen

  1. Masseer de grote teen. Daar begint de Milt-Pancreasmeridiaan. De grote teen is tevens binnen de voetreflexzonetherapie de zone van het hoofd. Bij klachten van het hoofd, van hormonale hoofdpijn tot een ‘zwaar hoofd’, kan dit enorme verlichting geven. Heb je een lichtset, neem dan de kleur oranje om deze zone te behandelen.
  2. Sommige dieetsystemen zeggen dat je beter niet teveel kunt drinken tijdens het eten, omdat de spijsverteringsenzymen dan a.h.w. worden weggespoeld. Heb je last van de eerder genoemde spijsverteringsproblemen, en drinkt je teveel tijdens het eten, probeer eens dat anders te doen.
  3. Het alvleessap bevat een inactief spijsverteringsenzym, amylase. Dit enzym is nodig voor de koolhydraatstofwisseling. Dit enzym wordt ook in de oorspeekselklier gevormd en komt via de mondholte in de spijsvertering terecht. Problemen met het kaakgewricht, bijv. kaakspanning, tandenknarsen ’s nachts, of oorklachten kunnen indirect de oorzaak zijn van pancreasklachten. Oplossing: oefeningen geven om de kaakspanning los te laten (het ‘zich ergens in vastbijten’ of ‘zich ergens over verbijten’ loslaten).
  4. Heb je een lichtset? Vlak voor het oor, 1 VB voor de gehoorgang in het kaakgewricht, liggen de algemene drainagepunten van de lymfe. Deze punten complementair behandelen met violet en geel.
  5. Geef (of neem!) een bindweefselmassage of kleurbindweefselmassage! Deze laatste is een behandeling vanuit de kleurenpunctuur, waarbij de gehele rug wordt gemasseerd en tegelijkertijd met kleur en licht behandeld
  6. Zorg voor heel lekker eten waar iemand bij het klaarmaken al van gaat ‘watertanden’. Dit watertanden is de voorbereiding voor een goede spijsvertering. Hoe meer liefdevolle aandacht er is voor het bereiden van het eten, en hoe langzamer iemand geniet van elke hap, des te beter het is voor de gehele buik.
  7. Oranje : zware en neerslachtige gevoelens lossen op en het hoofd wordt ‘lichter’.
  8. Lief zijn voor jezelf.

Bron: Praveeta Timmerman – Instituut voor Kleurenpunctuur