De organen spreken

De huid, vervolg

‘Als grootste orgaan wil ik graag nog meer vertellen. 
Je weet het misschien niet, maar als huid heb ik heel fijne ‘antennes’. Eigenlijk zijn ze het deel van het zenuwstelsel, dat aan mijn oppervlakte contact heeft met je buitenwereld. Je hebt ongetwijfeld wel eens gevoeld dat ‘je haren overeind gingen staan’ of ‘je kreeg er kippenvel van’. Dat zijn mijn reacties op iets wat er aan je buitenkant gebeurde en ik gaf je hiermee eigenlijk een waarschuwing van “let op, let op, er is iets aan de hand!”

Als huid ben ik je vijfde zintuig: de tastzin. Hiermee kun je voelen en krijg je een fijnere, meer subtiele waarneming dan bijvoorbeeld via de oren of de ogen. Voelen is natuurlijk ook van het hart, maar wat ik als huid ervaar gaat ook naar het hart. De samenwerking die wij als organen en lichaamssystemen met elkaar hebben is van een ongelofelijke kwaliteit. We zijn permanent met elkaar in contact.

Op een andere manier zou je het ook zo kunnen omschrijven: ik doe niets anders dan doorgeven wat er aan je binnenkant leeft en vertaal dat naar de buitenwereld, en weer terug. Dit gebeurt deels door wat sommigen de aura noemen. Het is deels ook je lichaamswarmte, of weer op een andere manier gezegd: de elektromagnetische velden om ons heen. Hierin staan twee begrippen centraal: elektro van elektrisch, te vergelijken met de energie. En de andere factor is magnetisch. Juist ja: aantrekking en afstoting. Daarom gaan je haren soms overeind staan: dan is er een elektromagnetische uitwisseling van energie en/of informatie.

Is er nu aan de binnenkant van je lichaam een disharmonie (zelfs een functionele storing zoals ‘niet lekker in je vel zitten’), dan laat dit sporen na op mij, als huid. Ik krijg een bultje, pukkel, verdikking, verdroging, jeuk, verharding of iets anders. Soms zichtbaar en voelbaar, soms helemaal niet. Vaak ben je je er niet van bewust en pas als iemand jou masseert of zo, voel je dat daar iets scheef zit. Dat betekent dat daar de elektromagnetische harmonie verstoord is. Er is een soort chaos ontstaan in de natuurlijke golfbewegingen die aan het werk zijn: van buiten naar binnen en weer terug. Dit heet resonantie.

Licht komt als elektromagnetische golven van bepaalde frequenties in contact met mij, als huid. Zo worden er allerlei processen op gang gebracht. Bijvoorbeeld de aanmaak van vitamine D en serotonine en, net als bij planten de vorming van fotosynthese onder invloed van zonlicht gebeurt, vindt er iets dergelijks bij jou plaats. Voor het gemak zeg ik dan dat het licht ‘kleurenvitamines’ toevoegt. Het licht geeft ons harmonische frequenties.

De binnenkant van mij, waar ik in contact sta met alle andere organen en lichaamssystemen, gaan mee resoneren met de harmonische trillingen, en je voelt dan een weldadige rust. Dit leidt tot herstel van de verstoorde functies.

Tot zover de huid zelf aan woord.

1. Laad je op met de kleurenvitamines van de zon (zonder de huid te laten verbranden).
2. Behandel je huid met liefde, aandacht en zorg. Massage, een bad, douche, veel buitenlucht en licht opnemen en haar functie als grens tussen binnen en buiten koesteren.
3. Luister! Geluid en klanken zijn ook golven. Harmonische muziek ‘resoneert’ diep in je binnenste. Ook geluiden van de natuur: de wind door de bladeren op een mooie zomerdag, het gekwinkeleer van vogels en de insecten die traag zoemen: het is allemaal helend en bevordert je innerlijke harmonie.

‘Als grootste orgaan wil ik graag nog meer vertellen’