De organen spreken

Licht, kleur en de dunne darm

‘‘Als dunne darm lig ik als een tunnel van zo’n van 5 à 6 meter lang in je buik. Ik begin na de maag en slinger dan van links naar rechts door je buik. Mijn binnenkant bestaat uit een slijmvlies en hiermee neem ik allerlei voedingsstoffen uit je voeding op.

In mijn binnenkant heb ik ook nog eens allerlei plooien en daarmee is mijn oppervlakte heel erg groot geworden. Ook produceer ik een sap met daarin allerlei enzymen, zodat de vertering van het eten beter gaat. Op deze manier benut ik alles optimaal, zodat ik echt alle vitaminen, mineralen en aminozuren uit je voeding kan halen. Het plezierigst werk ik als je ook voeding eet waar niet alleen suiker en ander raars in zit, want eerlijk gezegd, daar word ik niet goed van.

Samen met het hart vorm ik het element Vuur. Dat staat symbool voor hitte en brand: expansie en uitbreiding van energie. Ook komt natuurlijk het bloeien hier tot uitdrukking. Deze energie is, net als bij het element hout, naar boven gericht. Bij het vuur spreidt deze energie zich nu naar buiten uit. Woorden die erbij horen zijn: distributie, verdeling, transformatie.

Dat is mijn taak: het controleren, ontvangen en transporteren van voedingsstoffen; tegelijkertijd scheid ik vloeistoffen uit. Hiermee scheid ik het zuivere van onzuivere.

Op gevoelsmatig niveau werkt dit zo door, dat je de juiste beslissingen kunt nemen en je belangrijke zaken kunt onderscheiden van minder belangrijke zaken.

Vuur symboliseert ook de goddelijke natuur. Intens kunnen genieten en vreugdevol alles beleven en makkelijk jezelf kunnen verbinden met anderen.

Als ik niet goed werk kan het gebeuren dat je gezicht er bleek uit gaat zien.
Of je voelt snel een gebrek aan geborgenheid en dat kan leiden tot somberheid en onrust. Of je slaapt slecht.
Anderen krijgen last van een slecht geheugen, besluiteloosheid en wie weet: een gebrek aan communicatieve vaardigheden.

Alle elementen hebben een bepaald talent; bij het element Vuur is dit de tong en praten hoort daarbij. Vandaar die communicatieve vaardigheden. Maar als ik niet goed mijn werk kan doen, heeft dat misschien gevolgen voor je en kom je niet uit je woorden, of je gaat juist teveel praten.

Van de twee Vuur organen, ben ik als Dunne darm de beschermer van het Hart. Ik zal er alles aan doen om je hart te beschermen tegen schade. En als je je vreugdevol, blij en vol levenslust voelt, ben ik in mijn taak geslaagd.

Heb je wel eens het gevoel dat je buik in de knoop zit, dan kan het zijn dat ik dat ben… Ik reageer namelijk sterk op allerlei soorten stress. Als je je zorgen hebt gemaakt, kan de maag dat niet goed verwerken en krijg ik de onverwerkte resten te doen. Dat gaat dan natuurlijk niet goed.
En als je veel antibiotica hebt moeten gebruiken, kan ik daar ook behoorlijk last van hebben (en niet alleen mijn collega de dikke darm).

Wat helpt mij nu? Ik hou van regelmaat: het liefst gewoon 3x per dag een maaltijd en niet teveel alsjeblieft!
Een wandeling na het eten doet wonderen voor mij!

Elk element heeft ook een voorkeurssmaak zoals dat heet, en dat is voor mij de smaak bitter! Af en toe lekker genieten van koffie en bittere chocolade: hmmmm!

Als laatste wil ik noemen dat ik dol ben op de kleuren: rood, purper en paars.’

6 tips om de functie van de dunne darm te bevorderen

  1. Bij buikpijn met onbekende oorzaak en wisselend van plaats in je buik: hoog, laag, links, rechts: masseer 3 punten rondom de navel. Ze liggen op 2 vingerbreedtes diagonaal van de navelrand. Ga lekker ontspannen op je rug liggen en trek je benen op, zodat je buikspieren ontspannen. Masseer nu deze punten, elke avond voor het slapen gaan. Je zult merken dat na verloop van tijd je hele buikpijn verdwenen is.
  2. Bij chronische obstipatie is het goed het punt Duda 3 te masseren en met geel te behandelen. Het ligt onderaan de pink, aan de buitenkant van de handpalm.
  3. Meditatie: Gibberish (brabbeltaal). Als je het gevoel hebt dat je iets wilt zeggen en je komt niet uit je woorden: ga op een rustige plek zitten. En begin met brabbelen. Je geeft hiermee jezelf de kans om tot uitdrukking te brengen wat er ‘in de weg zat’. Deze meditatie helpt je lichaam te ontstressen. Na een kwartier of halfuur ga je nog een kwartier liggen met je ogen dicht.
  4. Voor je eigen Nobelprijs gevoel: optimaliseer je eigen 24-uurs ritme: Zorg voor een goed dag- en nachtritme. Zit ’s avonds niet teveel achter TV of computer en zeker niet tot vlak voor je naar bed gaat. Werk je overdag veel achter de computer? Draag dan een beschermende computerbril die de overmaat aan blauw licht van het beeldscherm uitfiltert.
  5. Om je slaapkwaliteit te verbeteren gebruik je de Wilde-kruidenolie Relax en Slapend fit!
  6. Ga elke dag minstens een half uur (of beter een uur) naar buiten. Wandelen is heel goed en dan vooral in de natuur.

©2017 Praveeta Timmerman – Instituut voor Kleurenpunctuur