Voeding

Acne vulgaris

Acne vulgaris, kortweg acne genoemd, is de medische term voor jeugdpuistjes. Vrijwel iedereen krijgt in de puberteit acne. Bij de één zijn het enkele puistjes, bij de ander is het een uitgebreide huidaandoening die veel psychische problemen kan geven en het plezier in het dagelijks leven kan vergallen.

Acne ontstaat door een ontsteking van de huid rondom de talgklieren (talgklierfollikels). Bij het ontstaan van acne spelen verschillende factoren een rol. In de meeste gevallen begint acne in de puberteit, wanneer de huid onder invloed van hormonen allerlei veranderingen ondergaat.

De talgklieren in het gezicht, op de rug en de borst worden groter en produceren meer huidsmeer of talg, die bovendien dikker is van samenstelling. Indien er te veel talg wordt afgescheiden, kan de talg zich ophopen en kan de uitvoergang van de talgklier verstopt raken. Deze talgophopingen worden mee-eters genoemd. Er zijn oppervlakkige mee-eters (zwarte comedonen) en meer onderhuids gelegen mee-eters (witte comedonen). De talgophoping wordt nog versterkt door toegenomen verhoorning van de uitvoergang van de talgklier, waardoor deze nauwer wordt. In de talgklieren bevinden zich bacteriën, die de talg omzetten in vetzuren. Door de opgehoopte talg en de irriterende vrije vetzuren zet de verstopte follikel steeds verder uit en scheurt uiteindelijk open. De irriterende stoffen komen in de aangrenzende huid terecht en veroorzaken een ontsteking. Hierdoor ontstaan pukkels en puistjes.

Een zorgvuldige reiniging van de huid met een zwavelhoudende zeep of met goed ontsmette, niet-irriterende reinigingsmiddelen vermindert de kans op een huidontsteking aanzienlijk.
Zonnebaden met mate kan goed doen, dat geldt ook voor solaria.
Eet niet teveel chocolade, noten, kaas of gerookte levensmiddelen. Hierdoor kunnen namelijk soms meer pukkels optreden.
Wees zuinig met cosmetica.

Ook voeding speelt een belangrijke rol bij acne. Niet dat vette voeding een vette huid geeft, maar geraffineerde voeding kan de darmen beïnvloeden en de darmflora aantasten. Dit heeft weer invloed op je stofwisselingsproces en is soms letterlijk van je gezicht ‘af te lezen’. Als je gedurende lange tijd onvoldoende op je voeding let, vermindert je afweer en kunnen puistjes ontstaan.

Dat geldt ook voor puistjes die op een andere manier ontstaan. Helemaal er vanaf kom je niet zo gemakkelijk. Alleen een hormonenkuur die de gevoeligheid voor mannelijke hormonen weet te beperken, heeft namelijk direct invloed op de talgproductie. Sommige artsen schrijven hormoonkuren of de anticonceptiepil bij vrouwen voor om acne te lijf te gaan. Heb je in ernstige mate last van acne, dan is een bezoek aan de huisarts aan te raden. In de andere gevallen, geeft aangepaste huidverzorging vaak al verbetering. Hierbij speelt het reinigen van de huid een belangrijke rol.

Openingstijden

MAANDAG TOT EN MET VRIJDAG
10:00 uur – 22:00 uur

 

AFSPRAAK
We werken uitsluitend op afspraak

Onze nieuwsbrief