De organen spreken

De longen spreken

De longen zuchten van verlichting dankzij kleur

‘Wij zijn een soort eeneiige tweeling: je longen. Als ademhalingsstelsel zorgen wij ervoor dat je lichaam zuurstof kan opnemen en kooldioxide kan afstaan. Deze twee stoffen heb je nodig zodat allerlei processen in je lichaam kunnen functioneren: verbranding van moleculen uit voedsel waardoor energie wordt geproduceerd. Wij zorgen dat de buitenlucht die binnenkomt en weer naar buiten gaat goed verwerkt wordt. Het bloed brengt de zuurstof uit de lucht overal rond in je lichaam. Wij hebben een directe verbinding met je hart, de pomp die er o.a. voor zorgt dat het bloed door het hele lichaam stroomt. We doen dit 24/7 en nee, we hebben geen pauze nodig… We liggen in je borstholte en zijn zo heerlijk beschermd door je ribben, zowel aan de voor- als aan de achterkant.

De buitenlucht die we inademen is niet altijd even schoon en in de ongeveer 20.000 liter lucht (!!!!) die je per etmaal inademt, zit dus ook afval (luchtvervuiling, bacterie, virussen etc). Om te zorgen dat dat niet in de bloedstroom komt, hebben wij aan onze binnenkant allemaal trilhaartjes die de stofdeeltjes weer naar buiten werken. Daarbij wordt een beetje vocht geproduceerd. Dat komt in je mond terecht en je slikt het door (of je hoest het uit). Wij zijn hiermee tegelijk een belangrijk onderdeel van je afweersysteem.

De TCM zegt dat wij longen de Chi beheersen want de Chi wordt uit de ingeademde lucht gehaald. Chi een ander woord voor levenskracht. Een van onze taken is dus de uitscheiding en verwijdering van afvalstoffen uit de lucht, de eerste barrière. Als wij dat goed doen kan de huid, dat andere orgaan dat ook direct met de buitenlucht in contact staat, zijn werk ook goed doen.

En wat vinden wij leuk en hoe kun je ons helpen onze taak goed te doen? Een beetje schone lucht a.u.b. Dus lekker veel de natuur in en frisse lucht inademen. En graag je huis eens door luchten!

De emotie waar wij door geraakt worden, is verdriet. Heb je verdriet? Lekker huilen ‘klaart de lucht’ en daarna ‘kunnen wij weer opgelucht ademhalen’. Als je in ‘een verstikkende atmosfeer’ zit: misschien is het tijd voor een verandering? Of ga je ‘met ingehouden adem’ naar je werk? Let er op dat je veel en diep uitademt, zucht regelmatig eens diep, je voelt dan meteen hoe de spanning oplost.

Als wij ons werk niet goed kunnen doen (teveel onverwerkt verdriet, te vervuilde lucht, of anderszins iets wat niet helemaal goed werkt), dan kun je klachten krijgen als kortademigheid, hoesten, huidproblemen als eczeem of zo. En sommige mensen hebben nu last van hooikoorts.

Wij houden van ‘Zuchten van verlichting’! Alles wat jouw leven lichter maakt, helpt ons ook. Daarmee stroomt je levensenergie (Chi) beter en krijgen uitwisseling en transformatie de kans. Creativiteit kan gaan stromen en ook je intuïtie en inspiratie komen tot grote bloei. Dat kan zich uiten doordat je makkelijker contact maakt en beter je gevoelens onder woorden kunt brengen’.

Tips om de functie van de longen te verbeteren

En hoe gaan de longen nu zuchten van verlichting?

  1. Zorg voor een diepe, langzame buikademhaling, juist als je voelt dat je in de stress schiet. Je longen kunnen je dan helpen om de ontspanning te behouden in lastige Oefen dit een aantal keer per dag, juist als je al ontspannen bent, dan zit het al in je systeem.

    Een andere mooie meditatieve ademhalingsoefening is deze: adem licht in en laat bij de uitademing het donker en/of negatieve emoties (verdriet, irritatie, boosheid) los. Dit is de Golden Flower meditatie van Osho en je kunt er mooie muziek als achtergrond bij spelen.

  2. Het acupunctuurpunt Long 7, bij de pols, daar waar je de pols kunt voelen, masseren 
  3. Onder op de voetzolen, het gebied onder de tenen bij de bal van de voet, ligt het longgebied uit de voetreflexzone therapie. Je kunt dat gebied masseren. Wandelen op blote voeten stimuleert de longen. Op velerlei manieren, ook doordat het voetreflexzone longgebied ‘gemasseerd’ wordt door het lopen. En als je buiten bent: in de natuur met je blote voeten in het verse gras, ga je vanzelf je longen vullen met frisse, schone lucht.
  4. Hooikoorts: Je kunt de holtes naast en rondom de neus masseren, om de neus te openen en vrij te maken.
  5. Longen houden van creativiteit: je bent nooit te oud om fluit, trompet of trombone te leren spelen. Of te zingen, zingen kunnen we allemaal!
  6. En uit volle borst: Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder (met dank aan Ramses Shaffy)