De organen spreken

De galblaas spreekt

‘Als galblaas lig ik, net als je lever, rechts in je buik. Een beetje naar achter en naar binnen onder de lever. Zoals mijn naam al zegt, ben ik een rekbaar, hol orgaan en mijn belangrijkste taak is het opslaan van gal. Dat is een vloeistof die wordt uitgescheiden door mijn collega de lever en ik dik die een beetje in en maak er een wat andere samenstelling van zodat ze je gemakkelijker kan helpen vetten te verteren. Zodra je iets vets eet, en dit voorbij de 12-vingerige darm komt, stuur ik een beetje van mijn galvoorraad ernaar toe, zodat het vet wat gemakkelijker verteerd wordt. Bovendien zijn allerlei onderdelen van deze galvloeistof belangrijk voor de rest van de vertering.

En weet je waarom iedereen mij kent? Een van de stoffen die heel veel in het nieuws is en waar je zeker van hebt gehoord is cholesterol. Cholesterol is de bouwsteen van steroïdhormonen (=testosteron, cortison, aldosteron, en oestrogeen), van vitamine D en juist ja: van gal. De cholesterol zelf wordt in de lever gemaakt, en daar is onze nauwe samenwerking weer heel belangrijk.

Vitamine D komt in verschillende vormen voor en de vitamine D3 wordt in jouw lichaam geproduceerd onder invloed van ultraviolet licht zoals van het zonlicht. Dus ook al lig ik als orgaan diep verborgen in je buik, toch is voor mijn functioneren ook zonlicht heel belangrijk.

Kortom, ook al ben ik maar klein, als ik niet goed functioneer kan dit gevolgen hebben voor de gehele cholesterol- en vethuishouding en dat heeft gevolgen voor al je lichaamscellen, tot in de hersenen aan toe!

En weet je waar ik het moeilijk mee heb? Als je te veel verkeerde vetten eet. Dan moet ik heel hard werken en soms werk ik me echt suf, maar krijg het werk gewoon niet af. Dat heeft tot gevolg dat het vet niet goed afgebroken en verteerd wordt, en dat wordt dan elders opgeslagen (wat voor jouw gezondheid niet zo best is).

En iets wat je misschien niet weet: als je emotioneel heel erg uit balans bent, raak ik ook uit balans. In het ergste geval ga je ‘groen en geel van nijd zien’, of je gaat ‘je gal spuwen’. Dat kan letterlijk zijn, en als je ‘ergens je hoofd over breekt’, krijg je een migraine aanval en ben je ook misselijk en moet gal spuwen en overgeven. Sommige mensen zijn zgn. ‘binnenvetters’ en dan kunnen er galstenen ontstaan. Die bestaan voor zo’n 80% uit (ingedroogd, verhard) cholesterol.

Andere lastige gevoelens die optreden als ik niet goed functioneer zijn: gevoelens van ontevredenheid of een negatief zelfbeeld of weinig zelfrespect. Verder merk je misschien dat je snel in de slachtofferrol kruipt, of last hebt van besluiteloosheid en stemmingswisselingen.

Op lichamelijk gebied kunnen dit soort irritaties jeuk geven, droge huid of, waar veel mensen last van hebben: een gevoeligheid voor allergieën. Dit heeft trouwens ook met het voorjaar te maken: het voorjaar is de tijd om te ontgiften en hiermee ondersteun je mijn werk en dat van de lever.

Als ik alle medewerking krijg, dan help ik jou de moed te geven om de juiste beslissingen te nemen. En samen met de lever zorg ik er dan voor dat je lekker
soepele pezen houdt, zodat jij je ook dynamisch en elastisch en soepel voelt. Daarmee krijg je ook je zelfrespect en tevredenheid terug’.

Tips hoe je de galblaas in topvorm krijgt en houdt

  1. Naar buiten. De zon, de zon, deze eerste prachtige, heerlijke zonnestralen: laat ze binnen en laad je op. En laat de zonnebril nog even af. Na de winter is het vitamine D gehalte laag, zelfs al heb je extra geslikt: de werking van de zon op je ogen en je huid is vele malen beter. Let op: nooit direct in de zon kijken! Gewoon naar buiten zonder zonnebril is meer dan voldoende. Zit je in de zon, doe dan ook je ogen lekker dicht. Dat helpt je te ontspannen en het licht binnen te laten komen via je huid. Een heerlijk gevoel, je merkt meteen dat er iets in je “oplicht”.
  2. Een voorjaar sapvasten- of reinigingskuur helpt je je helemaal fit te krijgen en alle ‘slakken’ van de winter uit het lijf te werken.
  3. Masseer de vierde tenen. Hier eindigt de galblaasmeridiaan. En Dr. Voll van de elektroacupunctuur heeft ontdekt dat de meridiaan van de vetvertering ook hier loopt. Masseer behalve de teentoppen ook het gebied aan de basis van de tenen, zowel op de voetzool als op de bovenkant. Masseer ook de ringvinger erbij, dat is vooral goed als je last hebt van overmatige tegenstrijdige gevoelens en emoties: masseer dan ook de toppen van de ringvingers.
  4. Met de Wilde-kruidenolie Relax het gebied van de galblaas insmeren (rechts onder de ribben)
  5. Bij dit alles: paardenbloemthee drinken ondersteunt de werking hiervan.
  6. Relax….

Sitting silently doing nothing spring comes and the grass grows by itself
Zit stil Doe niets De lente komt En het gras groeit vanzelf
Basho

©2017 Praveeta Timmerman – Instituut voor Kleurenpunctuur