De organen spreken

Licht te verteren voor de maag

Als maag lig ik een beetje links van het midden, in je buikholte, onder het middenrif.
Alles wat je doorslikt aan eten en drinken, komt bij mij binnen en dan help ik bij het verteren van dat voedsel. Als er eten binnenkomt, ga ik kneden en mijn maagsap (maagzuur en enzymen zitten daar in) wordt vermengd met dat eten, en zo wordt het in kleinere stukjes verdeeld. Na mij kan dat dan gemakkelijker verder door de darmen worden verwerkt.
Het helpt mij enorm als je eerst alles goed kauwt! Ik krijg wel eens van die grote, zware brokken binnen en dan ben ik urenlang bezig om dat te verwerken en dat is ook voor jou geen pretje.

Er zijn nog een paar dingen die je kunt doen, zodat ik je optimaal kan helpen. Hiermee voorkom je dat ik (en jij dus!) in de problemen kom.

 • Goed kauwen dus. De macrobiotiek werd altijd uitgelachen, met het advies elke hap 50x te kauwen. Als maag zeg ik: doen!
 • Ik heb een beetje ruimte nodig. Als je teveel eet in 1 maaltijd, raak ik overvol en dan heb ik niet genoeg ruimte om te kneden en duurt het langer. Niet zo fijn… Dus liever minder grote porties.
 • Wil je niet eten als je gehaast bent? Dat naar binnen proppen is echt geen goed idee. Bovendien is het zonde van de tijd je besteed hebt aan het bereiden van je maaltijd. Of, als je buiten de deur iets koopt, van het geld dat je er aan besteed hebt. Als je jezelf de tijd gunt om je maaltijd zelf rustig en met aandacht te bereiden, ben ik daar blij mee. Dat geeft mij de kans om mij vast voor te bereiden op wat er binnenkomt.
 • Aandachtig eten helpt mij ook. Ik heb een directe samenwerking met je ogen, neus en mond. Deze zintuigen krijgen prikkels van geuren, smaak en spijsverteringsenzymen, wat al in de mond begint. Ik heb een vraag: ruik je wel eens aan wat er op je bord ligt? De hemelse geur van die verse basilicum op je zongerijpte tomaat?
  Neem je de kleuren waar van je oranje wortel en groene broccoli?
  Voel je de schil van die heerlijke abrikoos en perzik?
  Wat ik steeds vaker meemaak: mensen zitten te kijken op hun mobiel, iPad of naar de tv, en zonder aandacht ‘schuiven’ deze heerlijkheden naar binnen. Zonde. En het kauwen gebeurt dan ook niet echt en ik zit met de gebakken peren…

Wat zijn nu de gevolgen als ik mijn werk niet goed kan doen? Je gaat piekeren. Teveel nadenken. Het eten levert je niet genoeg energie op en door moeheid ga je misschien nog meer eten. En dan van het verkeerde soort: zoet, koek, snoep.

Mijn element is aarde. Aarde heeft te maken met het gevoel dat je met beide benen op de grond staat. Niet zweverig of dromerig dus, maar in de realiteit van dit leven. Het element aarde helpt je helder na te denken, logisch en praktisch te zijn, goed te kunnen invoelen, begrijpen en plannen.
Dat zijn talenten die mijn element aarde je geven.

Bij verstoringen komen van deze talenten de negatieve aspecten naar boven: je begint je zorgen te maken, over jezelf en/of anderen, of over de toekomst, je bijt je vast in problemen en draait in gedachten in een vicieuze cirkel rond, raakt emotioneel van slag, concentreren lukt niet meer, je begrijpt de zaken niet meer. Het kan zijn dat je gevoel van eigenwaarde daalt. Allemaal geen ziekte, wel lastig!
En als dat langer doorgaat, en de vertering steeds slechter verloopt, raakt je solar plexus (zonnevlecht) gespannen. Hierdoor raakt de aanmaak van mijn spijsverteringsenzymen en maagsap in de war. Dat kan op de lange duur nogal wat consequenties hebben voor al je slijmvliezen in je lichaam, en zo kan dit indirect tot bijvoorbeeld gewrichtsklachten leiden (stress en verzuring). En natuurlijk gaat dan ook de rest van het gehele spijsverteringsproces lastiger.

Gelukkig is er een heleboel mogelijk om mijn bestaan te ‘verlichten’, zodat dat ‘blok op je maag’ als ‘sneeuw voor de zon verdwijnt’.

Tot zover de maag zelf aan woord.

7 tips om de maagfunctie te bevorderen

Wilde-kruidenolie Relax; elke avond een beetje van deze olie insmeren op de maag en deze gaat beter werken.Wilde-kruidenolie Relax; elke avond een beetje van deze olie insmeren op de maag en deze gaat beter werken.

 1. Om stress gerelateerde maagpijn aan te pakken behandel je de maag met de kleur blauw. (bijv. via kleding, edelsteen) Verkoelend en heerlijk ontspannend.
 2. De aarde tinten oranje en geel kunnen helpen om dit element te voeden. Die kleuren helpen je spijsvertering te ondersteunen en wie weet komt er een heel creatief proces op gang. In ieder geval ga je je ‘lichter’ voelen, waardoor het leven ook ‘lichter’ wordt, in alle betekenissen: wat donker is wordt licht, wat zwaar voelt wordt licht. In je woon- of werkomgeving deze kleuren toepassen is een andere optie. De voeding komt dan binnen via de ogen, waardoor het niet via de mond hoeft te gaan.
 3. Om uit het ‘denkhoofd’ te raken is het goed om iets met de handen te doen. Tuinieren, met de handen in de aarde wroeten, is perfect. Of als je toch op het strand ligt deze zomerse dagen: wat let je om een zandkasteel te bouwen. Wie weet krijg je er op een heel andere manier inspiratie door, vanuit een andere bron dan je logische denken.
 4. Boetseer! Koop een bak en gewone, vette boetseerklei. En dan elke dag een kwartier of half uur de ‘boetseerklei-meditatie’ te doen. In stilte de handen vorm te laten geven aan de problemen die zo zwaar op en in de maag liggen: ‘ik zit ermee in mijn maag’. Je bent dan in contact met de aarde (het element van de maag) en net als de maag kneed je tot alles wat je dwars zit is verteert.
 5. De maag gaf het zelf ook al aan: goed kauwen. Laat alle zintuigen mee doen bij het eten en zorg voor geurig, kleurig eten. En neem er vooral de tijd voor!
 6. Bij maagklachten als misselijkheid en overgeven: kijk naar wat in je leven ‘niet verteerbaar’ is. Misschien is er iets dat je ‘spuugzat’ bent of wat je ‘kotsmisselijk’ maakt? Wat zijn de onverteerde emoties die bij je spelen? De maagmeridiaan eindigt in de 2e teen. Masseer deze teen regelmatig bij genoemde klachten.
 7. Meditatie. Zitten. De aandacht naar binnen richten. Zonder oordeel waarnemen, dat wat is. Een edelsteen of kristal kan je helpen gemakkelijker te ontspannen en het piekeren gaat dan over in waarnemen. Dit geeft je de wijsheid om de zaken weer in het juiste perspectief te zien en de essentie te begrijpen.

   

  Bron: Praveeta Timmerman – Instituut voor Kleurenpunctuur