De organen spreken

Het hart verlichten met kleur

‘Symbolisch brandt mijn vuur in het midden van je lichaam. Volgens de chakra-leer lag ik ooit in het midden van je borstholte. Nu lig ik ietwat naar links.

Mijn belangrijkste taak is het pompen van bloed, door je hele lichaam heen. Samen met de bloedvaten zorg ik dat je bloed circuleert en ondertussen breng ik daarmee zuurstof en voedingsstoffen naar al je lichaamsweefsel en verwijder ik ook nog afvalstoffen uit die weefsels. Tevens zorgen die bloedvaten voor communicatie tussen de organen binnen het hele lichaam.

 

Bijna niemand weet dit, maar ik heb a.h.w. een eigen zenuwstelsel en er gaan meer zenuwverbindingen van mij uit naar je hersenen dan andersom. Dat helpt je om te ‘voelen’, dat wat je ‘op je hart’ hebt.

Verder reageer ik op spanning, dan raak ik van ‘slag’. Ja, want ik verzorg met mijn regelmatige hartslagen je levensritme. Als je lekker ontspannen bent, ben ik ook zeer blij. En raak je ergens door ‘van slag’, dan heb ik dat allang gemerkt en pas mijn ritme aan, zodat de rest van je lichaam om kan gaan met dat wat er nodig is.

In de Traditionele Chinese Geneeskunde, wordt er wel gezegd, dat het hart, de Keizer van de natie is. D.w.z., als Keizer ben ik pas gelukkig als alle andere onderdanen (= je andere organen) ook gelukkig zijn en zijn die het niet, dan ben ik ook ‘ongelukkig’. Dus in die zin reageer ik en werk ik samen met al je andere organen. Op een andere manier zou je kunnen zeggen: storingen in mijn functioneren zijn altijd secondair en komen voort uit storingen uit de andere organen.

Als jaargetijde speelt de warmte een rol: de zomer is mijn seizoen. Dat betekent niet dat je ook van de zomer moet houden! In de zomer is de energie op zijn krachtigst. Je voelt je vol energie en geniet van de lange warme dagen en de zon. De warmte laat de energie stijgen, maar als ik iets mankeer, dan kan dat een overbelasting voor mij zijn: je bloedcirculatie wordt door de warmte belast, wat opgezette benen en oedeem kan veroorzaken.
Of, als je al hoge bloeddruk hebt, kan die nog hoger worden en dat is bij hittegolven dan voor sommige mensen zeer ernstig.

Er is een gezegde: ‘het hart op de tong hebben’. Zoals elk element een eigen zintuig heeft, heb ik dat ook en dat is de tong, die zorgt voor spraak. Mooi is dan ook het gezegde: ‘laat je hart spreken…’.

Bij een zwakte kan je last krijgen van hartkloppingen, je gezicht ziet bleek, je voelt een gebrek aan geborgenheid, somberheid of krijgt juist last van onrust. Hierdoor kan je slaap verstoord raken of je merkt dat je geheugen achteruit gaat. Sommigen voelen dat ze ineens niet zo goed kunnen communiceren of dat ze heel besluiteloos worden.

Het hele begrip ‘burn-out’ is hier ook op terug te voeren. Het vuur is op, opgebrand, en je kan ook geen enthousiasme meer opbrengen, vaak voor niets meer.

Heb je teveel vuur in je, dan krijg ik ook problemen! Ook dan hartkloppingen of hartritmestoringen, maar juist dan een blozend, rood gezicht en deze mensen gaan dan juist teveel praten of willen altijd maar aan het woord zijn en zijn een beetje aan het ‘hyperen’…

Een belangrijk aspect van mij is dat ik zorg voor het juiste evenwicht. Dit in de zin van een kalme, ontspannen helderheid die tegelijkertijd liefdevol is. Liefdevol naar de mensen en dingen om je heen, en liefdevol naar jezelf. Begrippen als vergeving, oordeelloos en acceptatie horen hierbij en iets moois en goeds doen (‘vanuit het hart’) zonder er gelijk een ruilhandel van te maken omdat je iets doet in de verwachting dat er iets voor terugkomt.

Andere begrippen die hier bij horen zijn: vreugde, onvoorwaardelijke liefde, warmte van het hart, goedheid van het hart, harmonie, aanwezigheid, je gevoelens kunnen delen (wat kwetsbaar maakt), uitstraling, identificatie, beleving, religio (bezinning). Jung noemt dit de mystieke eenheid.

Het deel van de hersenen dat hiermee te maken heeft, is de hersenbalk: de verbinding tussen de linker en rechter hersenhelft. Zijn deze twee hersendelen beter in staat met elkaar te communiceren, dan worden al je goede eigenschappen gevoed vanuit je hart.

Elk element heeft ook een voorkeurssmaak zoals dat heet, en dat is voor mij de smaak bitter! ‘Bitter in de mond maakt het hart gezond’.
Deze voedingstoffen helpen mij: rode kool, veldsla, andijvie, artisjok, cichorei, groene sla, ijsbergsla, olijf, paardenbloem, pastinaak, rode biet. En ik geniet mee van je kopje koffie en je stukje chocola erbij, vooral als deze lekker bitter is (nee, niet die hele reep!!!).

Als laatste wil ik noemen dat ik dol ben op de kleuren: rood en paars.

De Kersttijd komt eraan. Ook al heb je er niets mee, de natuur is in de winterstand. Tijd om ons terug te trekken en naar binnen te gaan. Als je in contact wilt komen met je eigen hart: maak dan gebruik van deze tijd en laat je licht schijnen van uit je hart.

Elke kaars staat symbool voor vuur en licht en warmte en het kan je helpen om je eigen schaduwkanten te verlichten en te verwarmen. Ik, als hart, zal er alles aan doen om je hierbij te ondersteunen. Dat is mijn taak in ieders lichaam.’

8 tips om je te helpen je hart te verlichten

  1. Het hart wordt verlicht door te praten. ‘Stort je hart uit’. Het kan enorm helend zijn als lang verborgen gevoelens en gedachten met iemand gedeeld kunnen worden. Juist kleurenpunctuur, met de kleuren die via de energie van het licht binnenkomen, kan hierbij een grote dienst bewijzen.1. Het hart wordt verlicht door te praten. ‘Stort je hart uit’. Het kan enorm helend zijn als lang verborgen gevoelens en gedachten met iemand gedeeld kunnen worden. Juist kleurenpunctuur, met de kleuren die via de energie van het licht binnenkomen, kan hierbij een grote dienst bewijzen.
  2. Heb je een lichtset? Binnen de kleurenpunctuur zijn er veel behandelingen om het evenwicht tussen de linker- en rechter hersenhelft te herstellen. Een heel doeltreffend punt is GV 26, op het stukje huid net boven de bovenlip en onder de neus. We geven het geel en als je geen lichtset heb: masseer het of leer je dit te masseren.
  3. Groen is de kleur van het hartchakra. 
  4. De zone van de vreugde. Doe de Wilde-kruidenolie op de binnenkant van de polsen, eventueel instralen met oranje. Elke ochtend en elke avond. Neerslachtige gevoelens verdwijnen en de zon gaat weer schijnen: licht en warmte op de Pericardmeridaan (= beschermer van het hart). Ook heel goed bij slaapproblemen en de genoemde burn-out.
  5. Overweeg rustgevende oefeningen om de geest tot rust te brengen. Bijvoorbeeld de Zonnegroet.
  6. Vanuit de andere elementen wordt het hart gevoed. Ben je meer een visueel ingesteld menstype (lever/galblaas, element hout), gebruik je visuele talent om je hart te voeden door naar mooie dingen te kijken.Ben je meer auditief ingesteld (nier/blaas, element water), luister naar hartverwarmende muziek. Voor de gevoelsmensen onder ons (longen/dikke darm, metaal): laat je creativiteit de vrije loop.En als laatste voor de talenten van het element aarde (maag/milt-pancreas) maak de lekkerste gezonde smaak vervullende gerechten en deel die met anderen.
  7. Radiate Love‘Sitting alone in your room, be loving. Radiate love. Fill the whole room with your love energy. Feel vibrating with a new frequency, feel swaying as if you are in the ocean of love. Create vibrations of love energy around you. And you will start feeling immediately that something is happening’. 
    Osho
  8. ‘Zit alleen in je kamer, heb lief. Straal liefde uit. Vul de hele kamer met je liefdesenergie. Voel je vibrerend met een nieuwe frequentie, voel het wuiven alsof je in de oceaan van liefde bent. Creëer vibraties van liefdesenergie om je heen. En je zult meteen beginnen te voelen dat er iets gebeurd ‘

Bron: Praveeta Timmerman – Instituut voor Kleurenpunctuur