De organen spreken

Licht op de milt

Het orgaan van het zelfvertrouwen

‘Net als mijn collega de Maag, is mijn element Aarde. Aarde heeft te maken met het gevoel dat je met beide benen op de grond staat. Niet zweverig of dromerig dus, maar vol zelfvertrouwen in de realiteit van dit leven geworteld zijn. Het element aarde helpt je helder na te denken, logisch en praktisch te zijn, goed te kunnen invoelen, begrijpen en plannen. En net als de maag, lig ik ook zo’n beetje in het midden van je lichaam net onder de ribbenkast.

Normaliter ben ik zeer bescheiden en vraag niet zoveel om aandacht. Ik doe stilletjes mijn werk, wat o.a. bestaat uit:

 • het omzetten en vervoer van voedingsstoffen in het lichaam
 • ik zorg ervoor dat je bloed op de juiste manier in je bloedvaten blijft stromen.
 • ik heb veel invloed op je spieren en je handen en voeten (ook van je armen en benen trouwens)
 • alles wat je lippen beroert en je mond ingaat, raakt ook mij
 • ik regel van alles wat van beneden naar boven moet (dat is tegen de zwaartekracht in, ja! – en in de TCM heet dat mooi: de opwaartse Chi of Qi).

Medisch gezien ben ik een secundair lymfoïde orgaan. Dat betekent dat ik micro-organismen en andere lichaamsvreemde stoffen vasthoudt en zo nodig bestrijdt. Tegelijkertijd heb ik een aantal stoffen (bloedplaatjes) verzameld die op die vreemde stoffen in werken en zo ben ik belangrijk voor je immuunsysteem. En je weet waarschijnlijk wel dat ik witte bloedcellen produceer. Ook help ik mee je bloed te filteren en ruim oude rode bloedcellen op.

Binnen de TCM (en ook binnen de kleurenpunctuur) wordt de Chi of Qi gezien als de levenskracht die door je heen stroomt en ervoor zorgt dat elk orgaan, ik dus ook, mijn werk goed kan doen. Als er een zwakte is van deze Chi, kan ik niet goed functioneren.

En wat verzwakt mij nu?

 • Piekeren! Mijn sterke kracht is dat je helder kunt denken. Piekeren wil zeggen dat je je niet meer helder kunt concentreren, je zorgen maakt en dat vertroebelt je heldere geest.
 • Verkeerd eten. De Milt-energie begint in de mond. Proeven, je eten met speeksel vermengen, zorgt ervoor dat ik de energie van het eten goed kan omzetten.
 • Onder verkeerd eten valt ook te veel, te vet, te zoet, te kruidig. De maat hier is: zoek uit wat goed voor jou is! Wat goed is voor de een hoeft niet goed te zijn voor een ander.
 • Als je last hebt van sterke negatieve emoties, vooral boosheid en frustratie die je op de een of andere manier niet kunt uiten, maakt dat mijn werk ook moeilijker.

Gevolgen van dit functieverlies:

 • je voelt je moe, uitgeblust en niet fit
 • je hebt droge, gebarsten lippen
 • spijsverteringsproblemen: diarree, winderigheid, spierzwakte, bijv. moeheid in de benen
 • soms krijg je zomaar een bloedneus
 • of je krijgt makkelijk blauwe plekken
 • je raakt vergeetachtig en hebt last van concentratieverlies

En weet je waar ik van hou?

 • Mediteren. Als je afstand kunt nemen van je pieker-gedachtes en de stilte tussen de gedachtes kunt voelen…. aaahh, dat is heerlijk!
 • Is er een teveel aan gedachtes en die stilte lukt maar niet: zet eerst je favoriete muziek op en ‘zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder’ (met dank aan Ramses Shaffy), kortom leef je uit en geef uiting aan je gevoelens. Ga daarna nog een kwartier zitten.

Tot zover de milt zelf aan woord

6 tips om de miltfunctie te bevorderen

 1. Een belangrijke zone voor de milt energie is de Milt- voetreflexzone. Deze zone ligt op de linkervoetzool, zo halverwege het uitstekende botje aan de buitenzijkant. Masseer dit elke avond zachtjes, of houdt het gewoon vast.
 2. Heb je een lichtset? Dan kun je de Milt-zone behandelen met geel, om je immuunsysteem te versterken. Heb je last van de overgang met opvliegers, dan is violet de beste kleur. Heb je geen lichtset dan kan een Phyto5 (-elementen) serum op deze zone aangebracht worden.
 3. De aarde tinten oranje en geel kunnen helpen om dit element te voeden. Geel is voor concentratie. Moe in je hoofd? Geel zorgt dat je weer gefocust je werk kunt doen. Oranje laat je zorgen wegstromen en je krijgt een blij en opgeruimd gevoel….
 4. Heb je veel werk aan de computer? Overweeg om een computerbril te gaan gebruiken. Twee vliegen in één klap: deze brillen zijn geel (voor concentratie) en ze helpen je te beschermen tegen de straling van de pc schermen. Je ogen zullen ook blij zijn!
 5. Praat eens met een vriend, vriendin, broer, zus of een andere vertrouwenspersoon over je zorgen. Als je in zo’n gesprek open en eerlijk kunt zijn, kan je milt al een stuk beter functioneren.
 6. Meditatie. Zitten. De aandacht naar binnen richten. Zonder oordeel waarnemen, dat wat is.

  ©2017 Praveeta Timmerman – Instituut voor Kleurenpunctuur