Voeding

Vitamine C

Vitamine C ofwel ascorbinezuur werd begin twintigste eeuw ontdekt en daarmee konden ook de symptomen van een tekort hieraan (scheurbuik, bloedingen van o.a. tandvlees, verminderde wondheling, spiermoeheid) worden verklaard.

Wanneer er een tekort aan vitamine C is, wordt collageen niet voldoende aangemaakt en komen er scheurtjes in de vaatwand, met als gevolg kleine of grote bloedingen.

Daarnaast is vitamine C nodig voor wondgenezing en verminderde littekenvorming van de huid en beschermt het tegen schadelijke stoffen uit de omgeving, zowel chemische toxinen (denk aan roken, fijnstof en chemische stoffen) als een overmaat aan Uv-straling.

Vitamine C beschermt doordat het een krachtige antioxidant is, die schadelijke vrije radicalen kan neutraliseren.

Vooral de samenwerking met het voor de huid zeer gunstige vitamine E is hier van belang. Op die manier kan het huidveroudering in de vorm van rimpels, droge huid en pigmentvlekken tegengaan. Dit laatste hangt samen met de eigenschap van vitamine C om de overproductie van melanine te remmen.
Ook huidontstekingen reageren goed op vitamine C.

Vitamine C vervult ook inwendig allerlei functies.
Schadelijke deeltjes, vrije radicalen, kunnen zowel van buitenaf op ons afkomen als van binnenuit.
In het laatste geval door bijvoorbeeld een slechte vertering en celstofwisseling, waardoor deze deeltjes niet door eigen ‘eigen vuur’ bestreden kunnen worden.

Als ons eten voldoende antioxidanten bevat kunnen deze de hoeveelheid vrije radicalen in ons lichaam neutraliseren. Maar ons hoog-industriële voedsel beschermt ons steeds minder; het bevat namelijk zelf vrij radicalen in de vorm van beschadigde vetzuren door verhitting van vetten, resten van pesticiden en andere chemische stoffen die ontstaan door reacties tussen suikers en eiwitten in fabrieksvoedsel. En het gehalte aan beschermende stoffen zoals vitamine C is gedaald.

Bij tal van hedendaagse chronische aandoeningen blijkt vitamine C belangrijk en gunstig te zijn. 
Bij het veel voorkomende Metabool Syndroom (= als mensen een combinatie van overgewicht, hoge bloeddruk, diabetes en verhoogd cholesterol hebben) blijken vitamine E en vitamine C een beschermende werking te hebben. Maar vitamine C is ook heilzaam bij chronische ontstekingen en zelfs bij kanker (kankercellen produceren veel vrije radicalen).

De mens met stress heeft ook extra vitamine C nodig maar maakt het zelf niet aan (dieren wel). Allergieën (bijv. zomergriep) zijn ook een stresssituatie en ontstaan vanuit een verstoord immuunsysteem.
Ook de huid heeft meer baat bij voldoende vitamine C van binnenuit dan wanneer het lokaal op de huid wordt toegepast.

Helaas worden de verschijnselen van een tekort aan vitamine C te weinig herkend en/of serieus genomen.

Aandacht voor voldoende vitamine C in de voeding is dus zeer nodig.
Voedingsbronnen van vitamine C zijn fruit en groenten (zoals guave, kiwi, amla, aardbei, rode paprika, peterselie, broccoli); een bijzondere bron zijn dennennaalden als thee gezet.

Door de huidige voedselproductie is het gehalte aan voedingsstoffen, waaronder vitamine C, drastisch teruggelopen. Het is dus een hele toer om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) te bereiken.
Een supplement met vitamine C zou de oplossing kunnen zijn maar dan wel hoger gedoseerd. Tal van onderzoeken met vitamine C voor bovenstaande klachten en aandoeningen laten namelijk vooral effecten zien met hogere doseringen van 1000mg en hoger.

Het lichaam neemt zoveel vitamine C op als dat je nodig hebt.
De rest gaat naar de dikke darm, trekt water aan en krijg je diarree.

Bij een recente studie met een hoge dosering bij mensen met een verhoogd risico op nierstenen toont dat er geen nierstenen ontstaan.

Bron: Drs A.M. Kruyswijk-vd Heijden, arts
Bert Gobbels

Openingstijden

MAANDAG TOT EN MET VRIJDAG
10:00 uur – 22:00 uur

 

AFSPRAAK
We werken uitsluitend op afspraak

Onze nieuwsbrief