De organen spreken

De huid spreekt

Kleur, licht en de invloed ervan op de huid. Alles staat op je huid geschreven

‘Ik ben je huid, je omhulsel. Als zodanig eigenlijk je grootste ‘orgaan’ met een gemiddeld oppervlakte van 1,7 vierkante meter.

Mijn taak is je te beschermen tegen alles wat van buiten naar binnen komt (virussen, bacteriën, vreemde stoffen, gevoelens van anderen die je niet wilt). En ik laat ook boodschappen door die je juist wel nodig hebt. Dat wordt vaak vergeten. Ik fungeer als het ware als een antenne.

Zo ben ik je grens tussen je buitenkant en je binnenkant. Ook ben ik daardoor een belangrijk onderdeel van je communicatiesysteem tussen buiten en binnen. Natuurlijk werkt communicatie altijd van twee kanten: ik geef ook wat binnen is – het verborgene – door naar de buitenkant. Ineens is wat je graag verborgen had willen houden – je onzekerheid, je verlegenheid, je irritatie of juist opwinding over een spannende uitdaging – aan de buitenkant (op de huid) zichtbaar. Je gaat blozen of je huidskleur verandert, je huid wordt bleek en dof of juist stralend en levendig.

Als iets niet goed gaat met de communicatie en je bewustzijn de boodschappen niet heeft begrepen, krijg ik als huid last van jeuk, pukkels, verdikkingen, stijfheid of andere onregelmatigheden. Alle huidproblemen hebben te maken met iets aan de binnenkant. Een functiestoring van een orgaan of lichaamssysteem bijvoorbeeld, of een emotionele of hormonale verstoring van het innerlijk evenwicht.

Ik ben als huid ook je gevoelsorgaan. Ik hou ervan om aangeraakt te worden: zachte strelingen dan en nee, geen boze klappen alsjeblieft! Ook hou ik ervan om in de natuur te zijn. De wind, de zon of regen strelen mij ook. En dan kan ik hun helende krachten tegelijk doorgeven aan je binnenkant: zo veel ervaringen komen via mij binnen en zorgen voor een gevoelsreactie.

Natuurlijk vind ik het niet fijn als je mij laat verbranden door de zon. Of dat je mij maar insmeert met van alles en nog wat. Weet je dat in heel veel cosmetica, crèmes, zalfjes en zonnebrandmiddelen, allerlei stoffen in zitten die helemaal niet goed zijn voor mij? Als ze voor mij als huid niet goed zijn, dan zijn ze ook niet goed voor je binnenkant en hebben je andere organen als de lever, nieren, darmen meer werk.

Het allerfijnst vind ik als je gewoon lief voor me bent. Zachte aanrakingen, insmeren met weldadige, lekker geurende oliën, zonder chemische toevoegingen, als je kleding draagt die van natuurlijke stoffen zijn gemaakt.

En dan de natuur in en mij als huid mee laat genieten van de elementen:

 • vuur: de warmte van de zon voelen
 • aarde: blote voeten op in het zand of het gras
 • lucht: de wind mij zachtjes laten strelen
 • water: zwemmen of pootje baden
 • ether: adem diep en bewust in, laat de levensenergie volop stromen.

Op deze manier worden de elementen in jou ook gevoed en voel je je optimale energie en inspiratie’.

Hier zijn vijf tips om de huid weer te laten stralen. En je lost er tegelijk de ‘verstoringen in de innerlijke communicatie’ mee op. Peter Mandel houdt zich al jarenlang bezig met het fenomeen ‘huid’. Hij heeft de huid als een landkaart ingedeeld in zones en in kaart gebracht welke zone met welk orgaan of emotie verband houdt. Deze zones zijn te zien als ‘antennes’, die ook in verbinding staan met de binnenkant.

De belangrijkste media om de deze zones te beïnvloeden zijn de Wildekruidenolie en kleur. Ook als je geen last hebt van je huid, kun je deze zones behandelen om de ingang te vinden voor harmonisatie van onregelmatigheden aan de binnenkant.

 1. Vreugde en blijheid hervinden: binnenkant van de polsen: olie en kleur oranje.
 2. Slaap en dromen verbeteren: zone van de psyche: vier vingerbreedtes boven de elleboog, buitenkant arm, links en rechts. Olie en kleur violet.
 3. Ontspanning: olie op maag, kleur blauw.
 4. Vermoeidheid oplossen: olie en kleur rood. Zone ligt in het midden tussen de navel en de bovenrand van het schaambeen.
 5. Hoofdpijn: afhankelijk van waar de hoofdpijn zit: heel klein beetje olie op de pijnlijke plek (pas op dat het niet in de ogen komt)

In plaats van kleur kan je deze gebieden ook masseren met de Wilde kruidenolie.

‘Als grootste orgaan wil ik graag nog meer vertellen’

Je weet het misschien niet, maar als huid heb ik heel fijne ‘antennes’. Eigenlijk zijn ze het deel van het zenuwstelsel, dat aan mijn oppervlakte contact heeft met je buitenwereld. Je hebt ongetwijfeld wel eens gevoeld dat ‘je haren overeind gingen staan’ of ‘je kreeg er kippenvel van’. Dat zijn mijn reacties op iets wat er aan je buitenkant gebeurde en ik gaf je hiermee eigenlijk een waarschuwing van “let op, let op, er is iets aan de hand!”

Als huid ben ik je vijfde zintuig: de tastzin. Hiermee kun je voelen en krijg je een fijnere, meer subtiele waarneming dan bijvoorbeeld via de oren of de ogen. Voelen is natuurlijk ook van het hart, maar wat ik als huid ervaar gaat ook naar het hart. De samenwerking die wij als organen en lichaamssystemen met elkaar hebben is van een ongelofelijke kwaliteit. We zijn permanent met elkaar in contact.

Op een andere manier zou je het ook zo kunnen omschrijven: ik doe niets anders dan doorgeven wat er aan je binnenkant leeft en vertaal dat naar de buitenwereld, en weer terug. Dit gebeurt deels door wat sommigen de aura noemen. Het is deels ook je lichaamswarmte, of weer op een andere manier gezegd: de elektromagnetische velden om ons heen. Hierin staan twee begrippen centraal: elektro van elektrisch, te vergelijken met de energie. En de andere factor is magnetisch. Juist ja: aantrekking en afstoting. Daarom gaan je haren soms overeind staan: dan is er een elektromagnetische uitwisseling van energie en/of informatie.

Is er nu aan de binnenkant van je lichaam een disharmonie (zelfs een functionele storing zoals ‘niet lekker in je vel zitten’), dan laat dit sporen na op mij, als huid. Ik krijg een bultje, pukkel, verdikking, verdroging, jeuk, verharding of iets anders. Soms zichtbaar en voelbaar, soms helemaal niet. Vaak ben je je er niet van bewust en pas als iemand jou masseert of zo, voel je dat daar iets scheef zit. Dat betekent dat daar de elektromagnetische harmonie verstoord is. Er is een soort chaos ontstaan in de natuurlijke golfbewegingen die aan het werk zijn: van buiten naar binnen en weer terug. Dit heet resonantie.

Licht komt als elektromagnetische golven van bepaalde frequenties in contact met mij, als huid. Zo worden er allerlei processen op gang gebracht. Bijvoorbeeld de aanmaak van vitamine D en serotonine en, net als bij planten de vorming van fotosynthese onder invloed van zonlicht gebeurt, vindt er iets dergelijks bij jou plaats. Voor het gemak zeg ik dan dat het licht ‘kleurenvitamines’ toevoegt. Het licht geeft ons harmonische frequenties.
De binnenkant van mij, waar ik in contact sta met alle andere organen en lichaamssystemen, gaan mee resoneren met de harmonische trillingen, en je voelt dan een weldadige rust. Dit leidt tot herstel van de verstoorde functies.

Tot zover de huid zelf aan woord.

 1. Laad je op met de kleurenvitamines van de zon (zonder de huid te laten verbranden).
 1. Behandel je huid met liefde, aandacht en zorg. Massage, een bad, douche, veel buitenlucht en licht opnemen en haar functie als grens tussen binnen en buiten koesteren.
 1. Luister! Geluid en klanken zijn ook golven. Harmonische muziek ‘resoneert’ diep in je binnenste. Ook geluiden van de natuur: de wind door de bladeren op een mooie zomerdag, het gekwinkeleer van vogels en de insecten die traag zoemen: het is allemaal helend en bevordert je innerlijke harmonie.

Bron: Instituut voor kleurentherapie, Praveeta Timmerman