De organen spreken

De lever spreekt

Wat heeft de lever op haar lever?

‘Ja, ik ben je lever en weeg, bij jou als volwassene, zo’n anderhalve kilo. Ik lig in je buikholte, rechtsboven.

Ik ben betrokken bij de verwerking en afhandeling van elke hap eten. Daarmee bedoel ik inderdaad de spijsvertering: koolhydraten (suiker)-, eiwit- en vetstofwisseling. Ook help ik mee om je weer te ontgiften en reinigen van andere stoffen die je van binnen aanmaakt of van buiten binnen krijgt, zoals bijvoorbeeld hormonen, koffie en alcohol.

Verder sla ik ook veel stoffen op, zodat je een reserve voorraad hebt als dat nodig is. Denk hierbij aan vetten, aminozuren, vitamines, mineralen, glycogeen (als onderdeel van de koolhydraatstofwisseling).

Ook beschik ik over een riant gangenstelsel. Daar stroom gal door, wat nodig is om de vetten die je eet en drinkt, te helpen verteren. Hiervoor werk ik zeer graag samen met de galblaas.

En: ik maak ook deel uit van het geheel van het bloedvaten systeem. Weet je dat er per minuut anderhalve liter bloed door de poortader bij mij naar binnenstroomt? Dit bloed komt uit de maag, darmen, milt en alvleesklier en daar zitten de eiwitten in, die afgebroken zijn tot aminozuren, koolhydraten in de vorm van suikers, vetten, etc, wat allemaal al voorverteerd is door die organen. Zoals je ziet hebben we een prachtige samenwerking!
Als zintuig zijn je ogen mijn venster naar buiten en binnen.

Tenslotte: bij de spijsvertering en omzetting van al die stoffen en al mijn harde werk, komt zoveel warmte vrij, dat jij het daardoor lekker warm hebt.
Wat je al wel begrijpt natuurlijk, is dat er bij zoveel taken en zoveel ingewikkelde processen wel eens wat mis kan gaan.

En wanneer raak ik nu het meest door van slag?

Teveel, of niet de juiste combinatie van voedingstoffen.
Of als je te snel eet.

Tegenwoordig moet ik zoveel doen, de hele dag door. Het lijkt wel alsof we nooit meer tijd nemen om gewoon aan tafel te zitten, goed te proeven (als je het eten lekker lang in je mond houdt en goed proeft hoe lekker alles eigenlijk is, maakt dat mijn werk al veel gemakkelijker).

Of: als je ‘emotioneel teveel op je bordje hebt’. Ik help niet alleen voor de vertering van de gewone voedingsstoffen, maar juist ook bij de vertering van alles wat je emotioneel meemaakt.

Vroeger werd er niet de hele dag door gegeten. Ik heb nu het gevoel constant iets te moeten doen en krijg niet de tijd uit te rusten en bij te komen. Ik voel me vaak opgebrand.
Jij voelt dat dan ook. Bij de een is dat ‘het korte lontje’, een ander voelt zich ongeduldig, of ergert zich te snel aan andere mensen en soms schiet iemand helemaal echt uit z’n slof.

Hier kan ik ook niets aan doen: ik doe heel hard mijn best om alles wat aangeboden wordt, zo goed mogelijk te verwerken. En dan moet alles snel, snel, snel en dat gaat ten koste van de kwaliteit en daarbij komen er van die vervelende afvalstoffen vrij. Als dat lang duurt, komt een ander samenwerkingsverband in moeilijkheden: de spieren en pezen.

Ik zorg ervoor dat ze van genoeg voedingsstoffen worden voorzien, zodat ze goed rekbaar en elastisch blijven. Als ik het zo druk heb met mijn basistaak, dan gaat dat niet. Het gevolg is dat je stijver wordt en dat de rek eruit gaat. In het ergste geval kan er ook soms zelfs een pees ontsteken of zo.

Zorg dat je nieren niet van slag raken

Nu denk je misschien: wat is mijn relatie als lever met kleur en licht?

Binnen de TCM hoor ik als lever bij het hout element, en dat hoort weer bij de lente, als door het licht en de warmte van de zon de planten weer gaan groeien.Dat licht en daarmee de kleur, komt deels door de ogen naar binnen. Dat is al een voedingsbron op zich en daarvan krijg je energie. Als je niet genoeg licht in je ogen krijgt overdag, heb je de neiging te veel te eten, want je hebt energie nodig.

Sleutelwoorden: enthousiasme, energiek zijn en visie hebben

Ben je deze kwaliteiten kwijt geraakt, dan ben je wat het licht betreft uit balans. Je hebt je nog niet aangepast aan het nieuwe seizoen in jou, met de daarbij behorende extra hoeveelheid licht dat het voorjaar je brengt.

Doe je wel eens gewoon niets? Lekker op een bankje zitten en voelen dat de zon met haar warmte jou van binnen raakt? Voel je dat je een stralend licht van binnen hebt en dat dit door je ogen naar buiten kan komen?Ze zeggen niet voor niets: ‘Die persoon ziet er stralend uit’ en dan wordt bedoeld dat er uit de ogen licht naar buiten straalt. Dat is alleen mogelijk als je ook genoeg licht binnen krijgt.

We spreken ook over ‘voorjaarsmoeheid’. Van oudsher was de lente de tijd dat de etensvoorraad van de winter op raakte, het voedsel dat er nog was bevatte geen vitamines meer en vers eten was er nog niet. Nu is dat iets minder van belang maar toch hebben veel mensen een soort kater na de winter’. Het lichaam bevat te veel afvalstoffen en daardoor wordt je energie getemperd’.

De lever geeft je 8 tips zodat ze beter kan functioneren.

  1. Leverreiniging. Je kunt bijvoorbeeld een (sap)vastenkuur doen om de lever te reinigen van alle afvalstoffen die zich in de winter hebben opgehoopt of door verkeerde voeding zijn achtergebleven.
  2. Masseer een zone aan de rechterkant van de nek, samen met een zone tussen de wervelkolom en het schouderblad, aan de rechterkant op de rug. Je kunt die plekken ook insmeren met de Wilde-kruidenolie Relax.
  3. Het gebied van de lever zelf kun je masseren en/of insmeren met de Wilde-kruidenolie Relax. Plaats: rechterkant van de buik, onder de ribben. 
  4. Naar buiten en lekker bewegen, vooral de spieren en pezen rekken en strekken, is erg goed voor de lever. Een beetje zweten van de inspanning werkt ook reinigend.
  5. Voor ondersteuning van de ogen is het goed om deze zo min mogelijk belasten met tablet en computerwerk.
  6. Kijken naar de kleur turquoise. Dit is de kleur van de lever. Dat werkt vooral goed als je je ogen rustig opent en de kleur als het ware naar je toe laat komen. Je kunt daarvoor een turquoise doek of een mooi schilderij nemen.
  7. Drink je alcohol? Laat dat eens een maand staan en voel wat dat voor effect heeft. Zelfs al drink je maar een klein glaasje wijn elke dag – doe het eens zonder. Kies in plaats daarvan een sapje of kruidenthee.
  8. Slapen… gedurende de slaap regenereert ons lichaam en onze geest. De lever heeft het na het vele werk gedurende de dag ook nodig om ongestoord ’s nachts door te kunnen werken (ja, zo’n soort 24/7 dienst heeft dit orgaan!) en als je ook nog ‘s avonds laat bezig bent, of ’s nachts, is het geen wonder dat de lever ook moeilijk op gang komt ’s ochtends, net als jij…

Op deze manier zorg je voor een lever, die vol enthousiasme jou helpt je dagelijkse taken te doen, waarbij je levensenergie en het licht door je ogen heen naar buiten straalt. Inspiratie komt dan vanzelf en je voelt je creatief door de hernieuwde lever- en levensenergie

Bron: Praveeta Timmerman – Instituut voor Kleurenpunctuur