De boom staat in haar zomerkleed

Zachtjes roert de wind de bladeren en schijnt de zon op haar kruin. En bij een boom wordt in dat proces chlorofyl aangemaakt en dat helpt weer om de wortels van de boom te voeden en de vruchten te laten groeien. Het is een langzaam, kalm, rustig proces.

Weet je dat jouw huid ook een soort antennes heeft om het licht op te vangen? En dat er iets dergelijks als ‘chlorofyl aanmaak’ in ons gebeurt? Dat is bij ons o.a. de vitamine D aanmaak. We hebben de zon nodig om genoeg voorraad vitamine D aan te maken, zodat we er de hele winter op kunnen teren.

De belangrijkste antenne bij ons is de pijnappelklier en ook onze haren en huid zijn voorzien van mineralen, die het zonlicht ‘verwerken’ (o.a. silicium). Behalve vitamine D is er nog een heel scala processen die in gang gezet worden door het zonlicht. Denk aan de aanmaak van serotonine, het hormoon dat we nodig hebben om ons gelukkig te voelen. Geen wonder dat we allemaal smachten naar de zon!

Je kunt beter lekker in de zon of de schaduw gaan zitten en je laten koesteren en voeden door het licht van de zon, dan uit angst je te verbranden de zon helemaal te vermijden. Verbranden: nee, niet doen en wees er voorzichtig mee. Wil je in de zon, gebruik dan alleen zonnebrandmiddelen op natuurlijke basis die geen schadelijke bestanddelen bevatten.

De zoele zomerluchten zijn een bron van energie en geven je letterlijk de ruimte om gewoon het ‘Zijn’ te ervaren. Straks, als het licht minder wordt, pluk je daar de vruchten van.

zomerlucht

7 tips om het optimale uit deze zomermaanden te halen:

  1. Doe eens helemaal niets… Neem deze warme, lome maanden (zelfs als het niet zo warm is als je zou willen) de tijd om een beetje te lezen, te bladeren en inspiratie op te doen, te niksen en te mijmeren.
  2. Drink water! Meer! Schoon, helder water. Hoe sterker de zomerzon je verwarmt, hoe meer water je lichaam nodig heeft.
  3. Stijgt de hitte je naar je hoofd: behandel jezelf met koele kleuren: blauw of groen of turquoise. Of ga lekker kopje onder in dat heerlijke water van de zee, een meer of riviertje. Die hebben toevallig juist die koele kleuren.
  4. Kijk, voel, onderga behalve het licht van de zon, ook het groen van de bladeren, het gras, de planten – buiten, in je tuin of op je balkon. Zie, voel, ruik, luister naar het geruis van de bladeren, kijk naar de vlinders, bijtjes en alles wat zo beweegt in deze enorme rijkdom. Wie weet kun je je klerenkast eens onder de loep nemen en (in de uitverkoop?) mooie, groene spullen vinden. Je weet: groen voedt het vuur en daar heb je wat aan als het weer kouder wordt.vrouwenmantel
  5. Op een vroege zomerochtend: met je blote voeten in het gras of op het strand contact maken met de aarde. Dat werkt verkoelend en de energie en mineralen van de aarde kunnen zo worden opgenomen door je voetzool. Je creëert een ervaring waar je de rest van het najaar met een glimlach aan terug kunt denken.
  6. Zomergroenten. Doe je helemaal te goed aan het voedselaanbod van dit seizoen.
  7. Zonsondergang. Mijn favoriet: op het strand een prachtige zonsondergang ‘ondergaan’…. De stilte en meditatie ontstaat vanzelf.ondergaande zon.jpg

©2016 Praveeta Timmerman – Instituut voor Kleurenpunctuur