Goed voorbereid

Tot 30% van de toeristen die naar een tropisch of subtropisch gebied gaan, krijgen te maken met ongemakken met betrekking tot de stoelgang. In de meeste gevallen blijft het vrij onschuldig maar het kan de vakantiepret wel behoorlijk verstoren. 

Besmet voedsel en drinkwater

Diarree wordt meestal veroorzaakt door ziektekiemen in besmet of onvoldoende verhit voedsel of vervuild drinkwater. Ook klimaatverandering en de stress van het reizen kunnen bijdragen aan een verstoord darmmicrobioom.

Vochtverlies

Je kunt je er behoorlijk beroerd door voelen, maar reizigersdiarree is meestal onschuldig. Het duurt vaak niet langer dan drie tot vijf dagen en gaat vanzelf over. Als de diarree (en eventueel het overgeven) hevig is en lang duurt, is het vochtverlies aanzienlijk wat kan leiden tot uitdroging.

Het belangrijkst advies bij diarree is te zorgen voor voldoende vochtaanvoer (minimaal 1,5-2 liter per dag) om uitdroging te vermijden. Magere groentebouillon, verdund wortelsap, bosbessensap, zwarte thee met citroen en wat suiker of het kookvocht van zilvervliesrijst hebben de voorkeur.

Zuivelproducten en gezoete frisdranken, vruchtendranken of sportdranken zijn ongeschikt en kunnen vanwege het hoge suikergehalte de diarree zelfs verergeren.

Bij dreigende uitdroging kan een speciale mix (Oral Rehydration Salt ofwel ORS) van mineralen en glucose ervoor zorgen dat het lichaam het vocht goed vasthoudt. Zelf maken kan ook: 200 ml water met 4 gram glucose (of 8 gram suiker) en 1 mespunt zout.

Als er nog wel eetlust is, is het aan te raden gewoon te blijven eten en dan het liefst vezelrijke voeding, zoals zilvervliesrijst en volkorenbeschuit. De vezels binden het overtollige vocht in de darm, wat resulteert in steviger ontlasting.

Maatregelen ter preventie

Neem voor onderweg zelf tissues en een ontsmettende gel mee om je handen te wassen. Verder is het beter om rauwkost of fruit in gewone restaurants te laten staan en om ijsblokjes, kraanwater en vers geperst sap te vermijden. Kies dranken op basis van gekookt water. het beste is om verse groenten en fruit te kopen en deze zelf met schoon water te wassen.

Probiotica ondersteunen de darm

Uit onderzoek blijkt dat gebruik van probiotica kan helpen om de stoelgang tijdens het reizen normaal te houden. Door het innemen van deze goedaardige bacteriën wordt de weerstand in de darm ondersteund. Het is aan te raden om al een week voor aanvang van de reis een goed en krachtig probioticum te gebruiken. Een goed probioticum bevat meerdere bacteriesoorten en – stammen en minimaal 1 miljard bacteriën per dagdosering. Wanneer de stoelgang ondanks deze maatregelen toch verstoord raakt, dan is het aan te raden de dosering van het probioticum te verhogen. Mocht er onverhoopt toch een antibioticakuur nodig zijn, is het raadzaam om ook daarbij probiotica in te zetten om het darmmicrobioom te beschermen.