Licht op griep en koorts

Het wordt al weer wat langer licht, maar de winter is nog niet voorbij.

In de krant lees je ook dat de griepepidemie al heel lang duurt: veel mensen hebben last van verkoudheid, een grieperig gevoel of hebben gewoon flink de griep. Koorts kan er ook een onderdeel van zijn en alles doet zeer: de gewrichten, spieren en longen.

Het lichaam reageert op een virus infectie met wat we binnen de kleurenpunctuur een toxische reactie noemen. De uitdrukking ‘toxisch’ vindt zijn oorsprong in de gedachte, dat het lichaam zich zowel tegen interne als tegen vreemde toxinen (vergiften) wil of moet verdedigen door te reageren.

En het reageren is de reactie van het immuunsysteem. De immuunreactie neemt vaak de vorm aan dat de lymfeklieren gaan zwellen. Je wordt neusverkouden, hoest slijm op. Er wordt dan namelijk meer lymfe geproduceerd. Soms komt er koorts bij om de virussen en dat wat niet thuis hoort in het lichaam, letterlijk te verbranden. Koorts is dus een normale, gezonde reactie!

Hoe kun je nu voorkomen dat je zo’n infectie krijgt?

 • Rust nemen en stress vermijden.Stress (ook emotionele stress, lang niet altijd de werkdruk) verzwakt het immuunsysteem en daardoor kan zo’n virus de ruimte krijgen.
 • Probeer uit de buurt te blijven van mensen die verkouden dan wel grieperig zijn.
  Lukt dat niet (je reist elke dag met de trein of op je werk zijn er veel mensen om je heen), dan hier een paar tips.
 • In het midden van de schouders, zo’n beetje halverwege de rand van de nek en de schouderkop, op de achterkant: masseer dit gebied stevig (of laat je lekker masseren) en zeker ook de Wilde-kruidenoliekan er op aangebracht worden, dat werkt heel goed. Hier zitten links en rechts de segmenten voor de amandelen en dat zijn prachtige zones om preventief te behandelen.schouder
 • Het volgende puntdat ik adviseer is een punt op de 7e halswervel (dat is de grote wervel die een beetje uitsteekt stevig te masseren. Het is echt goed om dit tijdelijk elke dag te doen. Op het plaatje zit het tussen de twee segmenten van de amandelen in.

Belangrijk: bij koorts deze punten niet behandelen. Koorts is al een signaal van het lichaam dat het druk bezig is om van alles ‘te verbranden’ en dan hoeven we er niet nog iets aan toe te voegen. Beter is rusten en veel water drinken. Het lichaam zijn werk laten doen.
Bij koorts: rusten, veel drinken (warme kruidenthee of gewoon warm water) en vermijd lichamelijke inspanning. Dus het sporten even uitstellen

 • Maak een drankje van verse gember, honing en citroen. Dat helpt preventief, maar is ook goed als je al verkouden of grieperig bent. Gember brengt warmte in het lichaam, honing bevat elementen die ontstekingen remmen en citroen – natuurlijk, de vitamine C!
  Vermijd melkproducten als je grieperig bent. Melkproducten zorgen voor nog meer slijm. Beter is om kruidenthee of de gemberdrank te drinken, die helpen juist het slijm af te voeren.
  Je kunt ook een extra dosis vitamine C nemen.
 • Voor een verstopte neus is het voldoende om een paar druppeltjes van de Wilde-kruidenolieop een tissue te doen en dat bij het hoofdkussen te leggen. Ineens krijg je weer lucht! Je kunt ook een paar druppels in heet water doen en de damp inhaleren. Voor hele jonge kinderen (tot 8 jaar) is het beter om deze olie niet te gebruiken ofwel die zeer te verdunnen met een neutrale basisolie.
 • Hoofdpijn:op de muis van de hand, bij de duim, in de handpalm: masseren.hand

©2018 Praveeta Timmerman – Instituut voor Kleurenpunctuur